O2. REDUCCIÓ DE DOSI EN MEDICINA NUCLEAR (PET-CT)

La Tomografia per Emissió de Positrons (PET) és una de les tècniques més utilitzades per a l’obtenció d’imatges funcionals en aplicacions com a oncologia, neurologia i cardiologia. La dosimetria en pacients sotmesos a PET és de vital importància per a garantir la seguretat del procediment. Tots els equips de radiodiagnòstic (radiografies, mamografia, TC, PET-CT i SEPT-CT) han de tindre un programa capaç d’avaluar la dosi rebuda pel pacient al final de cada tractament de diagnòstic. Per això, és fonamental el desenvolupament de mètodes per a poder estimar les dosis rebudes en els òrgans interns a causa de la radiació ionitzant impartida i que permeten abordar com reduir aqueixes dosis.

Per a això s’abordaran les següents activitats:

1. Desenvolupament de models de dosimetria interna a partir dels kits d’eines GEANT-GATE i GEANT-GAMOS. Els models inclouen l’escàner PET i els maniquins matemàtics i antropomòrfics, aquests últims obtinguts a partir de la segmentació i voxelizació d’imatges DICOM CT.

2. Reconstrucció d’imatges PET a partir de simulacions de Monte Carlo. Aplicació a maniquins matemàtics i antropomòrfics. Estudi de diferents tècniques de reconstrucció. Fusió de mapes de dosis i imatges reconstruïdes. Aplicació a diferents assajos clínics.

3. Comparació de les imatges generades per Monte Carlo amb imatges d’assajos clínics reals. Caracterització qualitativa i quantitativa d’errors entre imatges reals i simulades. Estudi de la possible assignació del mapa de dosi obtingut per simulació a imatges reals.

4. Validació del programa amb detectors MOSFET calibrats. Determinar experimentalment la dosi administrada als maniquins amb els MOSFET i després comparar els valors calculats per Monte Carlo amb la dosi experimental.

Scroll to Top